Logo
Užívateľ:
Heslo:
pozadie

Arakain

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď
   Obsah fóra Lizatko.net -> SK/CZ albumy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Anubis Anubis bol odcenený hviezdičkou
Metal Fan
Metal Fan

Založený: 17 marec 2009
Reputácia: 24.3
Hlasovalo: 1
Medaile: 1 (Pozrieť viac...)
1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 12:15 am    Predmet:
Arakain
Odpovedať s citátom

Apage Satanas

:) :) :) :P :P :P

1. A zvony zvoní
2. Mý jméno je plamen
3. Karavana slibu
4. Kyborg
5. Princess
6. Špatný dny
7. Návrat bohu
8. Šér Chán
9. Hey kritik
10. Pul století
11. Trip
12. Promiňte slečno
13. Apage Satanas

Kvalita 128Kb/s
Velikost 49,4Mb

:link:
kód:
http://www.quickshare.cz/stahnout-soubor/42463:arakain-apage-satanas-zip_49MB

Čti si pravidla ty i ty,bo tě kousnu do........zadku!!!

Naposledy upravil Anubis dňa Št apríl 02, 2009 10:03 am, celkom upravené 1 krát.
 Návrat hore »
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 12:45 am    Predmet:
Arakain - Archeology
Odpovedať s citátom

. Nikotin
2. Kostlivec
3. Le Mans
4. Otec z rozhodnutí komise
5. Žádnej metal
6. My si žijem
7. Quasimodo
8. Slečna heavy
9. Holka ty jsi jak vlkodlak
10. Prodavač barev
11. May Day
12. Wendy
13. Cornouto
14. Zimní královna
15. Nechceš
16. Kat
17. Poseidon
18. Automat svět

Asi každý ví, v jaké nezáviděníhodné situaci se ocitla nejpopulárnější česká metalová legenda v předvečer dvacátých narozenin. Zpěvák Aleš Brichta opouští kapelu, kterou společně s kytaristou Jiřím Urbanem spoluzakládal a horké hlavy chrlí výroky, které si za rámeček jen tak někdo nedá. Namísto oslav tady máme mediální přestřelku, kterou jistě přiživil i kontroverzní článek v dubnovém čísle časopisu SPARK. Ponechme stranou spekulace, kdo že je skutečný viník, pravda, jak už to tak v životě chodí, bývá stejně někde uprostřed a věnujme se raději muzice…

Úlitba bohům, dárek fanouškům, zametení před vlastním prahem, vyprázdnění archivů, nebo jak jinak co nejvýstižněji okomentovat důvod vzniku celé "Archeologie"? Skalní každopádně po něčem podobném už dávno volali a poukazovali na to, že i ranná tvorba si zaslouží důstojné zakonzervování a s láskou opečovávané magnetofonové pásky s prastarými demáči a koncerty zasloužený odpočinek. A kdy nastává nejlepší příležitost pro podobnou kompilačku? Správně, při výročích! Prozradím to možná zbytečně dopředu, ale po poslechu "Archeology" soudím, že prach zapomnění nebude magnetofonovým babičkám souzen ani na stará kolena.

ARAKAIN již dříve dvakráte zalovil ve vlastní minulosti. Na živé desce k desetinám nejvydatněji, k patnáctému jubileu přesel zbylá zrníčka, a protože se členové před emisí desky nijak netajili tím, že nebudou znovu nahrávat již jednou v drážkách zachycené, rozhodl o realizovaných skladbách (z let 1982-1988) agilní fan club anketou mezi fanoušky a přáteli skupiny. Osobně se považuji za dost slušného pamětníka starší tvorby, ovšem až do čísla sedm, kdy to rozbalí letitý štych Aleše Brichty "Quasimodo", jsem vůbec netušil která bije. Na konto prvních šesti kousků tedy podotýkám pouze, že s výjimkou jedné Urbanovky jde taktéž o kompozice pana zpěváka a jsou převážně dost monotónní a přímočaré. V bleděmodrém lze ale pokračovat i při osmé "Slečně heavy" a deváté "Holka, ty jsi jak vlkodlak", i když s minulostí ani v těchto dvou případech porovnávat nemohu. Situace se radikálně mění od desátého "Prodavače barev". Následuje "May Day" Marka Podskalského, Brichtova "Wendy", dávná Machova hitovka "Nechceš", následovaná "Katem" a triptych končíme v trashi - "Poseidonem" a Urbanovým "Automatem svět". A co na to plápolající oko minulosti? ARAKAIN pochopitelně značně zredukoval vyhrávky, mezihry a z gruntu nově vyčaroval i kytarová sóla. Dneska se prostě hraje jinak. Ale muzika funguje, v tom bych žádný problém neviděl. Achilova pata je tradičně ve zpěvu. Brichta v posledních letech dospěl do značné monotónosti, která některým fanouškům vyhovuje, některým ne, každopádně jeho hlasový rejstřík klesl o tolik, že snad všechny pěvecké linky musely být posunuty tu o tercku, tu dokonce o oktávu níž. Mladý fanda ani nehlesne, strážce minulosti spláče! Texty jsou výpovědí doby, nikdo nic nepředělával, nic neupravoval a přiznejme si, spousta z nich je parádní hlína…

Záměrně jsem vynechal "Cornouto" a "Zimní královnu", ve kterých hostuje Lucie Bílá. Z původně zamýšlených čtyřech písní se na albu objevují pouze tyto a na vině je samozřejmě zpěvaččino, médii již mnohokráte propírané, zranění. Škoda, na druhou stranu buďme rádi alespoň za zlatou dvojku bílého, tvoří bez diskuse pomyslný vrchol celého kompletu. Záhadou mi ovšem zůstává, proč bylo na její hlas použito tolik hallu?!? Tam kde to u Brichty pomáhá a zakrývá nedostatky, u Bílé jednoznačně škodí!!!!

Protože vlastně jde o raritní nahrávku určenou převážně pro skalní příznivce, hodnocení si raději odpustím. Jako zasloužilý pamětník ovšem nechápu, proč nezůstaly zachovány původní pěvecké linky, byť za cenu přizvání několika schopných sboristů. Zpropadená výročí, zpropadená nostalgie! K ďasu, a já se tolik těšil!

Velikost 56Mb
kvalita 128Kb/s

kód:
http://www.quickshare.cz/stahnout-soubor/42466:arakain-archeology-zip_56MB

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 1:57 am    Predmet:
Arakain - Trash the Trash...
Odpovedať s citátom

Obal.....:
kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93074_arakain_thrash_the_trash_front.jpg

Thrashmetalová klasika

Za debutem Arakainu nestojí nikdo jiný, než Petr Janda z Olympiku. Byl to on, kdo na sklonku osmdesátých let propadl heavy metalu a stál za projektem Rockmapa. V jeho rámci se snažil zmapovat metalovou scénu prostřednictvím vinylů a v roce 1989 se na pultech Supraphonů objevila řada singlů završených LP "Rockmapa 1". Arakain byl na vrcholu popularity, takže se objevil jak na velké desce se skladbou "Proč?", tak na dvou singlech. Kromě "Proč?" se jednalo o songy "Amadeus" resp. "Ku-Klux-Klan" a "Orion", které Arakain nahráli v Jandově studiu Propast na jaře 1988 plus na jaře 1989. Pouze "Amadeus" se vešel i na LP "Thrash The Trash", takže se u tří dalších singlových počinů jako již tradičně zastavím taky.

"Proč?" patřila v té době k jasným koncertním tutovkám. Brichtův text je výpovědí zneuznaného umělce, který nechce slyšet „dobré“ rady a i přes nepřízeň okolí je rozhodnutý hrát metal. A to metal s přídomkem thrash, jehož je "Proč?" učebnicovým příkladem - tepající bicí, vyjící kytary, dunivá baskytara a drsný naštvaný zpěv - toť atributy Arakainu z roku 1988. Singl vyšel ale až v roce 1989, ve kterém bylo nahráno dalších 10 skladeb. Dvě se objevily na singlu, zbytek pak na velké desce. Singl nabídl dvě tváře kapely - tu umírněnější reprezentoval kousek "Orion", tu tvrdší pak "Ku-Klux-Klan", který kapelu „proslavil“ i v Rudém Právu v nesmyslném článku odsuzujícím Törr. "Orion", s vesmírnou tématikou v textu, jede víceméně ve středním heavy metalovém tempu, proti tomu "Ku-Klux-Klan" je živelnější nářez s drásavým zpěvem a sympatickým protirasistickým textem.

Ačkoliv byl materiál na LP nahraný v květnu 1989, k vydání došlo s téměř ročním zpožděním. Komunistické dodací lhůty prostě byly neskutečně dlouhé, takže album se v obchodech objevilo až po revoluci. Přední stranu obalu zdobí šestiprstá pěst (která mi připomíná báseň: „Dnes jsem našel na ulici, sedmiprstou rukavici - je to smůla, boží trest, že mám prstů jenom šest“, he he), vzadu je upravená fotka sestavy, seznam skladeb a blábol Josefa Vlčka, co že to je thrash metal. Jeho popis stylu mi i po letech působí mocné stahy bránice a mám co dělat, abych smíchy neupadl. Naproti tomu muzika vylisovaná v drobounkých zářezech černého kotouče mě stále baví, a to tak, že hodně. Co skladba, to perla. Od úvodního vyznání stylu v "Thrash The Trash" po závěrečného „Amadea“ má deska znamenitou úroveň a pro mě je jednoznačně nejlepším počinem Arakainu za celou dobu existence. Některé skladby převyšují i tak vysoko nastavenou laťku. V první řadě u mě stojí megahity "Šeherezád", "Pán bouře", "311. Peruť" a samozřejmě "Amadeus". V "Šeherezád" se v metalu v našich zemích poprvé objevuje inspirace orientem a sáhodlouhá, téměř sedmiminutová, kompozice nabízí pestrou paletu nálad od ploužákových náznaků po ultrarychlé sólo. Hromobití otevírá chytlavého „Pána bouře“, oslavu přírodních živlů, který odsýpá v rychlém tempu a v němž zaujme druhá část refrénu, další kvílející kytarové sólo a přehršel nápadů na čtyřminutové ploše. Řežba bicích skutečně vyvolává dojem, že se brzy zatáhne černými mraky, setmí se, nebe začnou křižovat blesky v rychlém sledu následované hromy. Nejzávažnější poselství přináší "311. Peruť" věnovaná odkazu našich válečných pilotů působících za druhé světové války ve Velké Británii. Ono to dnes málokomu docvakne, ale skladba byla nahrána za bývalého režimu, který se západními odbojáři nakládal jako s nepřáteli republiky, jejich zásluhy zcela ignoroval a mluvit se o poválečném nelidském zacházení a pronásledování těchto hrdinů začalo až po roce 1989. Arakain si sice vystačil s popisem válečných scén, ale i tak si za tenhle text zaslouží Aleš Brichta velkou pochvalu. Ostatně mě se texty na "Thrash The Trash" líbí nejvíc ze všech alb Arakainu, žádný není vyložená pitomost (které si Aleš na dalších albech neodpustil, vzpomenu třeba "Řekni a máš mě", "Ty se nezdáš" nebo "Ultraparoháč"). Vrchol placky přichází se závěrečným štychem "Amadeus", který jediný nese podpis kytaristy Mirka Macha. Když už jsem nakousl sestavu, tak pro úplnost: Aleš Brichta - zpěv, Jirka Urban - kytara, Zdeněk Kub - baskytara, Daniel Krob - kytara a Robert Vondrovic - bicí, přičemž dva posledně uvedení se v dresu Arakainu představili pouze na tomto díle, následně odešli do Kreysonu. Ale zpět k „Amadeovi“. Zatěžkané ponuré úvodní riffy, ne nepodobné třeba Törru na demu "Witchhammer", se překlopí v palbu bicích a běsnění kytar. Aleš přeskakuje mezi dvěmi hlasovými polohami, tempo je řádně nářeznické a kytarové sólo by mohlo v učebnici thrash metalu zapadnout na úvodní stránku.

První velké představení Arakainu se prostě povedlo a dodnes patří v bohaté diskografii kapely k nejvýraznějším milníkům. Dnes můžeme litovat pár drobností, třeba zvuk by mohl být čistější, Aleš občas některá slova zadrmolí, ale celkově je to paráda!

01 - Thrash the trash
02 - Šakal
03 - Šeherezád
04 - Ne! (Jdi a zabíjej)
05 - Pán bouře
06 - Štvanice
07 - 311. peruť
08 - Noc
09 - Amadeus

Velikost 45Mb
Kvalita 128Kb/S

kód:
http://www.quickshare.cz/stahnout-soubor/42495:arakain-trash-the-trash-zip_45MB

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 2:19 am    Predmet:
Arakain S.O.S
Odpovedať s citátom

Obal.....:
kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93090_arakain_sos_front.jpg

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93088_arakain_sos_back.jpg

1. To jsme my 04:05
2. S.O.S. 03:38
3. Páteèní flám 03:21
4. Tøináctá komnata 05:02
5. Loutky 03:52
6. Adrian 04:00
7. Schody nikam 03:37
8. Hladit vlasy tvý 04:13
9. Hanibal 03:58
10. Hlas krve 04:10
11. Blázni víry 03:14
12. Tuším zradu 03:10
Celkový přehrávaný čas : 46:23

Velikost 43Mb
Kvalita 128Kb/s
kód:
http://rapidshare.com/files/216359011/Arakain-SOS.zip

Naposledy upravil Anubis dňa Št apríl 02, 2009 9:33 am, celkom upravené 1 krát.
 Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 9:33 am    Predmet:
Arakain-Black Jack.
Odpovedať s citátom

Obal....:

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93235_arakain_black_jack_front.jpg

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93236_arakain_black_jack_back.jpg

Třetí a poslední velký vinyl Arakainu

V ročních odstupech vydával Arakain svá alba na začátku devadesátých let a dnes je takřka nemyslitelné, aby některá kapela třikrát za sebou během tří let přišla s tak silným materiálem. Po velmi vstřícně přijatém debutu "Thrash The Trash" i jeho nástupce "Schizofrenie" přišel "Black Jack", na kterém se představil trochu jiný Arakain. Nemyslím tím sestavu, ve které proti „Schizofrenii“ došlo jen ke změně za bicími, kde Štěpána Smetáčka nahradil Marek Žežulka, ale spíše celkové vyznění materiálu a také zvuk obohacený občasnými klávesami a efekty.

Do černých drážek bylo vylisováno devět skladeb, většinou s poměrně dlouhou stopáží. Jen titulní "Black Jack" se vešel do čtyř minut, zato "Zapomeň" scházelo do minut šesti pouhých 12 sekund. Úvodní "Black Jack" je určitě chytlavá a odsýpající skladba, s dramatickými klávesami hostujícího Petra Ackermanna, v kontextu alba ale skladba řekněme druhého sledu. To "Harlekýn" je jiná, vždycky se mi tahle písnička líbila moc. Aleš tady zajímavě pracuje s hlasem, tak trochu jako flegmaticky odzpívává první dvě sloky, aby s nástupem refrénu tradičně přitvrdil. Přitvrzuje se i hudebně, bicí doslova duní (nesrovnatelný zvuk bicích z vinylu proti CD!!!) a také kytarová práce snese nejpřísnější měřítka. U mě nejlepší skladba první strany. A laťka neklesá ani s „Labyrintem“, opět spousta hezkých vyhrávek, hodně výrazná baskytara a dokonce na umělé zvuky dojde. Samozřejmě nemůže chybět ani ploužák. Tak dobrá, jako "Šeherezád" sice "Zapomeň" není, přesto si Arakaini drží v případě pomalých skladeb vysoký standard. Navíc je ve skladbě výborně rozdělený podíl jednotlivých nástrojů, které se hlavně v pomalejších pasážích postupně střídají po krátkých tónech.
Druhou stranu otevírá "High Attack", a i tady mám podobné pocity jako v případě první položky 1. strany, i když netradiční sólo určitě stojí za zvýšenou pozornost. "Ty se nezdáš" se zpočátku ne a ne rozjet, ale s nástupem refrénu přece jen dojde na zajímavější momenty, zejména palbu bicích a další sólování. Vrchol 2. strany a zřejmě i celého alba přichází s „Kolonií termitů“. Střední tempo se pomalinku zrychluje, aby s refrénem skladba vygradovala a s následným sólem za doprovodu nejdříve tepajících, později uhlazených bubnů zase mírně ukolébala posluchače, který záhy dostává další příděl emocí s opakováním refrénu. "Ukolébavka" je ukázkou experimentování se zvukem, skladba se rozjíždí z ticha a postupně zesiluje. Aleš opět zkouší trochu jiný výraz, snad zklamaného chlapa, kterému dala jeho milá vale. O kytarové sólo se postaral hostující Petr Janda z Olympiku a jeho rukopis je od metalových kytaristů odlišný. Po depce je třeba ukončit desku zvesela a "Don Quijote" tuhle roli zvládá na jedničku. Další chytlavá hitovka s výraznými melodiemi, snadno zapamatovatelným textem vybízela k hulákání na koncertech a i při poslechu doma v obýváku je to jízda. Dvě sloky odzpíval sborově zbytek kapely a ty nejúdernější pasáže nezaměnitelně Aleš. Dobrá tečka.

Texty bych rozdělil do dvou skupin - na jedné straně ty o vztazích, na druhé ty ostatní. Z těch o vztazích je jednoznačně nejlepší "Ukolébavka", solidní práce je i "Zapomeň", ale "Ty se nezdáš" mi nikdy pod nos nešla, hlavně verš „Holka, ty se nezdáš, jen počkej, teďka to poznáš“ je hodně laciná záležitost. Z ostatních textů bych vyzdvihl dva - „Harlekýna“ a „Kolonii termitů“. "Harlekýn" má hodně smutná slova, která popisují vnitřní pocity herce stále dokola hrajícího roli harlekýna. "Kolonie termitů" - to jsme my - nebo ne? Věřme, že my, které zajímá třeba tenhle podzemní web, mezi okolní dav nepatříme a touha po penězích u nás není tak silná. Přesto se vyplatí nad textem zastavit, zapřemýšlet a třeba se probrat. Ale i "Don Quijote" a "Labyrint" je kvalitní řemeslo, snad jen "High Attack" a "Black Jack" ničím nepřekvapí, ale ani neurazí.

Obal alba tentokrát vytvořil Jiří Urban. Titulka s fotkou stolku na Black Jack je sice vcelku originální nápad, ale obal metalové kapely to moc nepřipomíná. Vzadu jsou u téhož stolku a u stejně rozdaných karet vyfoceni muzikanti a samozřejmě se tam vešel i seznam skladeb, sestava a podivný netopýr. Nechybí ani vnitřní vložený list s texty a spoustou fotografií jak z nahrávání, tak ze studia.

Závěrečný verdikt? "Thrash The Thrash" je jen jeden a nikdy ho Arakain (podle mě) nepřekonali. "Schizofrenie" bylo také nesmírně silné album, takže "Black Jack" u mě bere dělenou třetí příčku společně s následovníkem "Salto Mortale", které ale na černé desce nevyšlo.

01. 03:47 Black Jack
02. 05:21 Harlekýn
03. 04:57 Labyrint
04. 04:43 Zapomeň
05. 04:23 High Attack
06. 04:16 Ty se nezdáš
07. 04:32 Kolonie termitů
08. 04:28 Ukolébavka
09. 04:04 Don Quijote

Velikost 59,8
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/216442285/Arakain-Black_Jack.zip

Naposledy upravil Anubis dňa Št apríl 02, 2009 10:02 am, celkom upravené 1 krát.
 Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 9:56 am    Predmet:
Arakain - Farao
Odpovedať s citátom

Obal....:
kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93250_arakain_farao_front.jpg

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93251_arakain_farao_back.jpg

01 - UŽ HO VEZOU
02 - MÁM TO ZA PÁR
03 - GLOBAL STREET *reklama*
04 - UHONĚNEJ
05 - JÁ NEJSEM JÁ
06 - MADAM TASEMNICE
07 - ŠEHEREZÁD II
08 - DO ZDI
09 - MILLENIUM
10 - RAJSKÉ ZAHRADY
11 - ZKOUŠÍM SE ZVEDNOUT
12 - ŘÍZENÁ STŘELA
13 - FARAO
14 - GOD SAVE THE ARAQUEEN

Velikost 54,6Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/216450250/Arakain-Farao.zip

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 10:21 am    Predmet:
Arakain-Forrest Gump
Odpovedať s citátom

Obal...:
kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93259_arakain_forrest_gump_front.jpg

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93260_arakain_forrest_gump_back.jpg

1. Magor 00:04:40
2. Zmizím pryč 00:03:55
3. Forrest gump 00:04:35
4. Dežo 00:04:10
5. Hvězdář 00:04:58
6. Bulldog 00:04:29
7. Fčelka Mája 00:03:32
8. Nech mě 00:03:58
9. Vzdávám se 00:04:37
10. 1.000.000 00:03:48
11. Černej švihák 00:04:19
12. Televize 00:04:15
13. Peníze 00:04:26
14. Na dně 00:04:48

Velikost 57,5Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/216455939/Arakain-Forest_Gump.zip

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 10:41 am    Predmet:
Arakain-History
Odpovedať s citátom

Obal....:
kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93271_font.jpg

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93272_back.jpg

ARAKAIN - History Live
Při příležitosti desetiletého výročí existence kapely přišla ta pravá chvíle pro to, co ARAKAIN, řekl bych že velmi prozíravě, neučinil na svém druhém řadovém albu. Chvíle pro vydání něčeho z dosud prakticky nikdy oficiálně nezveřejněné a zároveň velmi bohaté vlastní historie. Lepší dárek si zejména skalní fanoušci snad ani nemohli přát, zejména když všechno nasvědčovalo tomu, že i na dalších nahrávkách (v té době se už, neklame-li paměť, šuškalo cosi o malém stylovém kotrmelci na připravované novince) kapela nesleví ze svého přístupu ke starým věcem. A co mohlo být lepší příležitostí k natočení výročního materiálu než právě výroční koncert, odehravší se 8. dubna 1992 v pražské Lucerně před třemi tisíci fanoušků (což je oficiální údaj přímo z desky).

Album symbolicky otevírá jedna z nejtypičtějších pecek, které se kdy zrodily v raných časech existence kapely, kovová definice „Metalománie“, dynamicky našlápnutá kopáky novice Marka Žežulky, snad aby všem bylo okamžitě jasné, že náhrada (mimochodem, nemýlím-li se, z téže konzervatoře) za Štěpána Smetáčka je minimálně stejně tak šikovná jako ten dvoumetrový čahoun, kterého to, jak známo, táhlo jinam než právě metalovým směrem ARAKAINu. Po následném rozjetí kompletní kapely včetně Aleše Brichty si posluchač překvapivě uvědomí, že i když zřejmě tehdejší tuzemská zkušenost s natáčením živých alb nebyla valná, po téhle stránce deska nedopadla vůbec špatně, zejména s ohledem na to, jak se celkem povedlo čitelně a rovnoměrně zachytit všechny nástroje včetně bicích a zpěvu, aniž by cokoliv přečnívalo nebo jinak rušilo výsledný dojem. Co se výběru skladeb týče, lze jej objektivně jen velmi těžko posoudit, neboť ARAKAIN toho měl za sebou skutečně hodně a dostal se tak do nezáviděníhodné situace, kdy se při jakémkoliv zvoleném tracklistu prostě musel někomu nezavděčit, zatímco jiní nepokrytě a bezhlavě jásali. Osobně mám ale za to, že všechny skladby, včetně jejich finálního seřazení, byly vybrány velmi citlivě, tak aby celá široká minulost byla zastoupena na výsost reprezentativně, a že by to skutečně už asi lépe nešlo. Po hlasitém úvodu startuje thrashem načichlá rychlovka „Ruce zla“, v níž Brichta rock´n´rollově spolkne před refrénem pasáž „ … chtějí tě lapit … „ (mimochodem, ještě dnes si s úsměvem vzpomínám, jak text téhle písně, pro mě vůbec poprvé zveřejněný v bookletu, mi vyrazil dech, když v něm nebylo „ … uč se znát pohled ze tmy …“, jak jsem se domníval, že mám poctivě naposloucháno z různých arakainovských živáků a podobných pokoutných nahrávek), střídaná archivním kouskem „Jáma a kyvadlo“ a vzápětí pomalou „Ztráty a nálezy“ (ještě s vypnutým a dramatickým „Úúúúú“ v refrénu, což bylo později na „15 Vol. I.“ pro mě ze zcela nepochopitelných důvodů vypuštěno).

Režie byla vskutku na výbornou, o čemž svědčí i fakt, že v souladu s naznačeným ‚duchem‘ nahrávky dále pokračují rychlejší věci „Symfonie pro elektrický křeslo“ a „Myšlenky“, vzápětí následované dalšími dvěma pomalejšími kousky, „Motýl noci“ a zejména „Půlnoční Hollywood“, což je (jak mi jistě dáte za pravdu) opravdový majstrštyk z autorské dílny Urban/Brichta a je jen věčná škoda, že dodneška zůstal zveřejněný jen na „Live History“. Dopodrobna vykreslené napětí a krůček po krůčku gradující nálada na pozadí výborného a padnoucího Brichtova textu; skutečně mám pocit, že tahle skladba se svým zvláštním netypickým způsobem doopravdy povedla (čímž samozřejmě nechci shazovat ostatní skladby skupiny). Do protipólu jsou pak nasazeny opravdové vypalovačky „Snaž se“ a „Ďáblovi soustružníci“, z nichž u posledně jmenované stojí za zmínku nejen reprezentativní text na téma ‚jak hrát heavy metal za komunistů‘, ale i fakt, že tuhle skladbu kapela drhla už v roce 1983, tedy v době, kdy obecně uznávaným měřítkem pro tvrdost v hudbě byla nová vlna britského heavy metalu či případně nějaký ten ostřejší punk. Očekávaný závěr celé nahrávky reprezentuje neodmyslitelná tutovka „Gladiátor“ a vzpomínková „Dotyky“, v níž si na bohatou minulost (ve standardně skvělé pěvecké formě) zavzpomínala také tehdy ještě ne tolik mediálně zprofanovaná Lucie Bílá, Alešem Brichtou uvedená jako „taková ta vzteklá, prsatá ďáblice.“ No, nevím, jestli by si takové antré dovolil Aleš použít ještě dnes, ale tehdy to určitě mělo jakýsi svůj metalový šarm.

Jediné slabší místo bych proto viděl pouze v nedotažené produkci v tom směru, že celá deska není udělaná jako jediný (a dejme tomu i jedinečný) koncert, ale je velmi necitlivě sestříhaná, takže mezery ticha v okamžicích, kdy by měl pokračovat řev publika, konkrétně před „Myšlenkami“ a před „Gladiátorem“, působí velmi rušivým dojmem, stejně tak jako ‚hluchý‘ konec celého alba, kdy prostě jen skončí „Dotyky“ a na posluchače nečeká žádné vyvolávání, žádné loučení, prostě nic, co by mu přiblížilo atmosféru koncertu, která musela být nepochybně velmi jiskřivá. Na historické hodnotě alba to ale celkem nic nemění, protože i tak znamená v životě ARAKAINu velmi významný okamžik, možná i proto, že se pomalu blížil smutný konec doby, kdy byste na tuzemských metalových koncertech mohli potkat takový dav, jaký onoho památného dne skupině asistoval.

01 - Metalománie
02 - Ruce zla
03 - Jáma a kyvadlo
04 - Ztráty a nálezy
05 - Symfonie pro el - køeslo
06 - Myšlenky
07 - Pùlnoèní Hollywood
08 - Motýl noci
09 - Snaž se
10 - Ïáblovi soustružníci
11 - Gladiátor
12 - Dotyky

Velikost 51,3Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/216461685/Arakain-History.zip

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 11:00 am    Predmet:
Arakain-Legendy
Odpovedať s citátom

obal....:
kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93281_font.jpg

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93283_back.jpg

ARAKAIN - Legendy
Vydání čerstvého autorského materiálu bylo v roce 1995 pořád v nedohlednu a tak ARAKAIN (nebo vydávající firma?) vymysleli další prodejní fígl (nic ve zlém), tehdy celkem moderní záležitost, nahrávku kompletně složenou z cover verzí. A jak jinak ji asi mohli pojmenovat, když na ní vzdali hold všem svým nejoblíbenějším kapelám, co je kdy ovlivnily a všem jejich zřejmě (to je dost subjektivní, že) nejlepším písním, než právě „Legendy“. Osobně nejsem žádným velkým přítelem takovýchto přehrávacích orgií, pokud se tedy odehrávají na delší časové ploše a nejsou jen záležitostí jedné jediné pecky, nicméně v tomhle případě musím učinit výjimku, protože, přece jen, ARAKAIN to udělal jenom jednou a ne na nějak výrazně dlouhé nahrávce, což se nakonec dá pochopit. A tím spíš, že v některých skladbách se zachoval opravdu odvážně, buď jen tím, že je vůbec na „Legendy“ zařadil nebo i tím, jak je zpracoval. Skutečně bych totiž nečekal „Fireball“ neboli „Karambol“ (se skvěle zaskakující kytarou Mirka Macha v okamžiku, kdy v originále drtil John Lord své černobílé klávesové klapky) a „Sněžnou slepotu“ alias „Snowblind“ coby skladby zastupující tak velká jména rockové historie, jako byli DEEP PURPLE a BLACK SABBATH, protože přece jen známe spoustu jejich dalších skladeb, které by se spíše daly nazvat opravdovými hity, a nečekal bych ani zastoupení BEATLES, natož v tak excelentním a dráždivě drsném kytarovém provedení, jaké se kapele v „Eleanor Rigby“ povedlo. Naproti tomu vlastně celkem očekávanými kousky jsou „Chameleon“ („Breaking the Law“ – JUDAS PRIEST), „Dál, dál se ptej“ („Far Far Away – SLADE) a především „Slečna závist“, nesmrtelná pecka „Lady in Black“ od URIAH HEEP, které jsou ovšem odehrány (a otextovány) se vskutku profesionálním umem a nasazením, což znovu nasvědčuje kapele samotné v tom směru, že nahrát podobnou záležitost asi opravdu mělo smysl, i když by to jeden byl býval neřekl. Výsledný dojem mi ovšem celkem kalí skutečnost, že právě „Legendy“ nakonec dosáhly (prozatím, pokud je mi známo) jako jediné arakainovské album Zlaté desky, protože (a v tom doopravdy soucítím s Jirkou Urbanem, který v knize „20 let natvrdo“ uvádí, že „jeho radost trochu hořkne tím, že vyhrávají cizími písničkami“) je to skutečný paradox, když po takové spoustě skvělé vlastní metalové muziky skupina zaboduje s předělávkami. Ale takový je už zákon trhu a poptávky a (bohužel) ani ARAKAIN s tím zřejmě nic nenadělají.

01 - Karambol
02 - Eleanor Rigby
03 - Hymna zoufalcù
04 - Sleèna Závist
05 - Snìžná slepota
06 - Dál dál se ptej
07 - Chameleon
08 - Derniera [Zbývá už jen mávnout]

Velikost 24,9Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/216466682/Arakain-Legendy.zip

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št apríl 02, 2009 11:14 am    Predmet:
Arakain-Salto mortale
Odpovedať s citátom

Obal...:
kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93285_font.jpg

kód:
http://www.stooorage.com/show/78/93286_back.jpg

ARAKAIN - Salto Mortale
Před vydáním alba „Salto Mortale“ (v jehož názvu ARAKAIN, alespoň pro mne, sympaticky pokračoval v tradici ´nečeských´ pojmenování) se mezi jiným urputně debatovalo o tom, nakolik jej poznamenají dva pro kapelu zcela nové faktory. Totiž za prvé role producenta svěřená Milošovi „Dodo“ Doležalovi (takto vůbec poprvé někomu mimo okruh kapely) a za druhé ostravské nahrávací studio Citron (takto vůbec první ´nevěra´ Jandovu studiu Propast). Osobně mám za to, že skutečnost, v jakém studiu se nahrávalo, už v té době, vzhledem k pokročilému stupni profesionalizace, nebyla zas až tolik důležitá, v čemž mě utvrzuje i zvuk alba, v podstatě srovnatelný s o rok starší nahrávkou „Black Jack“, a že daleko podstatnějším bylo, jak se ARAKAIN srovná s další osobou při procesu nahrávání. A ať už byl Dodův vliv a dozor jaký chtěl, jisté je jedno – na „Saltu Mortale“ ARAKAIN dotáhl svůj novátorský přístup z minulé desky v naprostou dokonalost.

Album otvírá ´metallicovským´ riffem poznamenaná „Brána iluzí“, mimořádně povedený kousek z dílny Mirka Macha, který jakoby chtěl hned na začátku a s plnou parádou definovat, jak zručně skupina zvládá práci s hustým, vynalézavým a dominujícím kytarovým riffem, jak se v ní přímo vyžívá a jak důmyslná dokáže být při procesu jeho přerodu v hotovou skladbu. Vždyť si srovnejte to elektrizující střední rytmické tempo, vybuzené nejprve lechtivou a vzápětí burácející kytarou, vrcholící v refrénu, který ovšem vzhledem k důraznosti ve druhé části sloky zdánlivě vyvrcholením není. Jako když se pomalu, ale razantně, rozeřve motor opravdového choppera. Thrash metalu je ale pro tentokráte opravdový konec, a i když na albu nadále objevujeme některé rychlejší pasáže („Ultraparoháč“, „Kleptoman“), rozhodně to neznamená nic, co by jen zavánělo tímhle směrem. ARAKAIN se prostě pro danou chvíli vzhlédl ve své vlastní definici heavy metalu a evidentně mu to svědčilo. V jejím rámci pak vytvořil celou škálu výrazů, jež mohl ve zvoleném prostředí využít a výsledkem bylo deset opravdu jedinečných skladeb, schopných navíc fungovat i jedna vedle druhé. Pro příklad nemusím chodit daleko, neboť po zmíněném otvíráku přichází nejprve odlehčenější (včetně textu, zřejmě prvního z těch, u nichž jsem začal litovat, že Aleš Brichta se svým nepochybným talentem v sobě nenacházel více síly a času se textům detailněji a zodpovědněji věnovat) „Ultraparoháč“ a vzápětí po něm zřejmě největší a nejsilnější skladba celé desky, Kubův dramatický a dokonale vystavěný „Rám křivejch zrcadel“ (všimněte si téměř deathmetalového Brichtova „Uurghh!“ po prvním refrénu), založený nejen na znamenitém riffu, ale i na skvělém Brichtově textu, trefně se obouvajícím do problému, jež naší společnost pálí do dneška („…jeden jde vod válu, zas kvůli skandálu, místo něj přijde horší, na chvíli krátkou se udrží, než něco utrží, pak zmizí, tím to končí…“). A všechno funguje jak má, riffostroj ARAKAIN je pořád dál jakoby k nezastavení. Odlehčená jízda v „Gamblerovi“, jež si vystačí (nepočítám-li obligátní sólo) vlastně jen se dvěma tématy, těžké a barevné metalové blues „Jen jednou“ s jakýmsi filozofickým nádechem, houpavě odsekávaný a v refrénu živelný titulní kousek nebo závěrečná lehce melancholická tečka „Stárnem“. Tam všude se to jen hemží neokoukanou kytarovou invencí až oči přecházejí. A co teprve, když se mezi vší touto ocelovou tvrdostí zjeví hned dvě balady - „Zase spíš v noci sama“ a „Marylin“ - mimochodem dva neoddiskutovatelné důkazy o tom, že po všech těch krásných a pomalých skladbách, které kdy ARAKAIN, byť (ale naprosto logicky) jen poskrovnu, hrával, mu pořád nedochází dech a je schopný znovu a znovu překvapit skladbou, o které si mohl nechat zdát lecjaký špičkový rádobyumělec. Se svou jemností a nadýchaností překvapivě rovněž zapadají do celkového kontextu jako do skládačky a album by bez nich asi nemohlo fungovat tak jak funguje. Zní to možná velmi frázovitě, nicméně zrovna u „Salta Mortale“ se přesně takového dojmu nemůžu zbavit. Asi to bude kapelou. Ale to už jsem možná až moc předběhl své myšlenkové pochody.

Protože je totiž možné, že vám bude tvrzení, že na albu „Salto Mortale“ ARAKAIN dotáhl svůj novátorský přístup z minulé desky v naprostou dokonalost, připadat až příliš troufalé, jenže s tím já prostě nemůžu než nesouhlasit. Nebyla totiž v České republice metalová kapela, která by se dokázala tak přirozeně, nenuceně a přitom velmi originálně vyvíjet, než ARAKAIN a právě hodnocené album je jedním z dosud živoucích důkazů. Říkejme tomu jak chceme, zkusme s tím (předpokládám, že neúspěšně) polemizovat, ale jedna je věc je jistá. Opravdu to bude tou kapelou.

01 - Brána iluzí
02 - Ultraparoháè
03 - Rám køivejch zrcadel
04 - Zase spíš v noci sama
05 - Kleptoman
06 - Gambler
07 - Jen jednou
08 - Salto mortale
09 - Marilyn
10 - Stárnem

Velikost 37,8Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/216470768/Arakain-Salto_mortale.zip

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Ne apríl 05, 2009 9:42 am    Predmet:
Arakain-Warning
Odpovedať s citátom

Tracklist:
1. Warning (intro)
2. Vnitřní hlas
3. DNA
4. Nevidomý hráč
5. Hříšný touhy
6. Král nudy
7. Náruč hrůzy
8. Černý koně
9. Jesus business
10. Strom života
11. Noční můry
12. Chtěl bych ti říct
13. Písečná samota

Velikost 50,1Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/217604237/ARAKAIN_-_Warning___CZ_2005_.zip

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Ne apríl 26, 2009 9:01 pm    Predmet:
Arakain-Legendy
Odpovedať s citátom

1. Karambol 00:03:46
2. Eleanor Rigby 00:02:20
3. Hymna zoufalců 00:02:09
4. Slečna Závist 00:04:15
5. Sněžná slepota 00:04:29
6. Dál dál se ptej 00:03:17
7. Chameleon 00:02:14
8. Derniera (Zbývá už jen mávnout) 00:04:47

Velikost 26,4Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/226054860/legendy1.zip

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Ne apríl 26, 2009 9:15 pm    Predmet:
Arakain-Schizofrenie
Odpovedať s citátom

01. Strážci času
02. Teror
03. Řekni a máš mě
04. Kamanej anděl
05. Antikrist
06. Gilotina
07. Sedmá pečeť
08. Zlá křádla osamění
09. Hibernatus
10. Illuzorium
11. Schizofrenie

Velikost 55,7Mb
Kvalita 128Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/35717882/Arakain-Schizofrenie__1991.rar

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Pi máj 15, 2009 12:06 am    Predmet:
Arakain - Balady (2003)
Odpovedať s citátom

01 Ztráty a nálezy
02 Šeherezád
03 Kamennej anděl
04 Marilyn
05 Zase spíš v noci sama
06 Šeherezád II
07 Blázni víry
08 Třináctá komnata
09 Forrest Gump
10 Rajské zahrady
11 Karavana slibů
12 Půl století
13 Slečna závist
14 Zpátky jít

Velikost: 155Mb
Kvalita:320 Kb/s

kód:
http://rapidshare.com/files/231324369/sejf-arakbal.rar

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: St máj 27, 2009 11:00 pm    Predmet:
Arakain - 2003 - Metalmorfoza
Odpovedať s citátom

Arakain - Metalmorfoza 2003

Bitrate : 320 kbps
Veľkosť : 146 MB

01. Ptáci z ráje
02. Prázdnej kout
03. Padej
04. Jsou tady
05. Aut
06. Muzeum zla
07. Slávou opilí
08. Bláhová víra
09. Mládí v hajzlu
10. Výlet (Trip II)
11. Barbaři
12. Zpátky jít
13. Tah jezdcem
14. Znamení doby

kód:
http://rapidshare.com/files/35729777/Arakain_-_Metalmorfoza__2003.part1.rar

kód:
http://rapidshare.com/files/35730772/Arakain_-_Metalmorfoza__2003.part2.rar

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: St máj 27, 2009 11:03 pm    Predmet:
Arakain - Labyrint 2006
Odpovedať s citátom

Arakain - Labyrint 2006

Bitrate : 192 kbps
Veľkosť : 69,8 MB

01. Vir
02. Démon
03. Prospektor
04. Tak už to vzdej
05. Nastal čas
06. Volný pád
07. Skrývám svůj stín
08. Bláznův labyrint
09. Napoleon
10. Hledání
11. Ďábelská hra
12. Vinen
13. Ztracenej svět

kód:
http://rapidshare.com/files/35755242/Arakain-Labyrint__2006.rar

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: St máj 27, 2009 11:08 pm    Predmet:
Arakain - 2009 - Restart
Odpovedať s citátom

Arakain - 2009 - Restart

Velikost 161Mb
kvalita 320Kb/s

Tracklisting
-------------------------------------------------------------------

01. (00:04:4 ARAKAIN - Pojď dál
02. (00:04:40) ARAKAIN - Prázdno v hlavě
03. (00:04:15) ARAKAIN - Paganini
04. (00:05:05) ARAKAIN - 1492: Dobytí ráje
05. (00:04:53) ARAKAIN - Končí den
06. (00:04:16) ARAKAIN - Kam bůh se dívá
07. (00:04:32) ARAKAIN - Vzít čas na splátky
08. (00:05:04) ARAKAIN - Skrytá kamera
09. (00:04:06) ARAKAIN - Právo máš
10. (00:04:23) ARAKAIN - Osudnej den
11. (00:03:33) ARAKAIN - Lámou
12. (00:04:05) ARAKAIN - Zabiják v nás
13. (00:04:36) ARAKAIN - Postavy z obrazů
14. (00:06:23) ARAKAIN - Hvězda
15. (00:03:5 ARAKAIN - Maraton - bonus tracki

Playing Time.........: 01:08:37
Total Size...........: 157,04 MB

NFO generated on.....: 30.3.2009 18:22:26

kód:
http://czshare.com/files/671076/vAlg

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: St máj 27, 2009 11:19 pm    Predmet:
Arakain - A 15 2cd 1997
Odpovedať s citátom

cd 1

Bitrate : 128 kbps
Velkosť : 71,3 MB

01. M jako metal
02. Zdař bůh
03. Chorál
04. Ztráty a nálezy
05. Rebel
06. Den potom
07. Excalibur
08. Proč
09. Ku-Klux-Klan
10. Pán bouře
11. Kamenej anděl
12. Kolonie termitů
13. Ukolébavka
14. Marilyn
15. Adrian
16. Duše
17. Ghetto

kód:
http://rapidshare.com/files/35713813/Arakain-a15_2cd__1997.part1.rar

cd 2

Bitrate : 192 kbps
Veľkosť : 106 MB

01. Metalománie
02. Jsem trochu jako
03. Poslední valčík
04. Nesmíš to vzdát
05. Vstávej
06. Krakatit
07. Gladiátor
08. Amadeus
09. Šeherezád
10. Gilotina
11. Zapomeň
12. Harlekýn
13. Brána iluzí
14. Zase spíš v noci sama
15. Loutky
16. Virtua Reality

kód:
http://rapidshare.com/files/35716329/Arakain-a15_2cd__1997.part2.rar

Návrat hore »
Metal Fan
Metal Fan

1296 X-Cash

Príspevok Zaslal: Št máj 28, 2009 12:03 am    Predmet:
Arakain Gambrinus live
Odpovedať s citátom

01. A zvony zvoní
02. Antikrist
03. Kyborg
04. Zapomeň
05. Kolonie termitů
06. Princess
07. Jsem trochu jako
08. Já nejsem já
09. Promiňte slečno
10. Trip
11. Hlas krve
12. S.O.S
13. Amadeus
14. Gladiátor
15. Slečna závist
16. Proč?
17. Apage Satanas
18. Markétka
19. Víc už nehledám

Vel.168mb
Kvalita 350kB/s

kód:
http://rapidshare.com/files/75088472/ARAKAIN-Gambrinus_live-Rikrahe.part1.rar

kód:
http://rapidshare.com/files/75094019/ARAKAIN-Gambrinus_live-Rikrahe.part2.rar

Návrat hore »
   Obsah fóra Lizatko.net -> SK/CZ albumy
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď Časy uvádzané v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1

Prejdi na: